fredag 9 augusti 2013

Ö

Sara satt och smuttade på sitt morgonkaffe ute på balkongen med dagstidningen framför sig. En härlig ritual som hörde semestern till. Denna morgon kom dock inte att bli som de tidigare, när hon vanligtvis tassat in och väckt Örjan med en kaffedoftande puss på kinden och försett honom med frukost på sängen.

Nej, denna morgonen vaknade Örjan av att Sara kastade tidningen i sängen precis bredvid hans slumrande huvud, precis som om hon skulle slå ihjäl en stackars fluga. Hon svor en lång ramsa om att nu fick det vara nog. Sara skulle minsann ut och demonstrera, samla in namnunderskrifter och regelbundet ringa och göra mindre trevliga spontana besök till riksdagshuset och mycket mer som Örjan inte hann uppfatta medan han ruskade sömnen ur sitt huvud och satte sig upp i sängen. Han insåg att det nog inte skulle bli någon frukost på sängen idag. Inte ens en kopp kaffe. Inte ens en puss.

Orden fortsatte forsa ur Sara. Han hängde inte med. Han behövde sin kaffepuss och framförallt kaffe. Hon pekade uppmanande på tidningen åt Örjan, som gnuggade ögonen och plockade upp tidningen. Sara pekade på en artikel och hans ögon började fokusera. Men ens kände sig Örjan klarvaken och inom några minuter svor han samma ramsa Sara hade uttryckt några minuter tidigare.

Var det ett skämt? Nej, det här var så allvarligt att det krävde en folkomröstning och det tänkte han banne mig se till. Att det ens kan komma ett sådant förslag från EU:s kommission. Det var omöjligt för dem att komma fram till ett gemensamt officiellt språk, så nu förespråkade de att EU åtminstone skulle ha samma alfabet för att underlätta byråkratin. Nu var det inte kronorna som låg i riskzonen, nu var det Å, Ä och Ö. De ville att Örjan skulle bli Orjan.

Nej, tänkte Örjan. Vi har redan röstat nej till euron och vi fick behålla vårt kära snus. Örjan minns dekalen han hade klistrat upp i bilens bakruta. Rör inte min prilla! Det var dags för en ny dekal. Rör inte mitt Ö!


4 kommentarer: